arany árfolyam | ezüst világpiaci ára | törtarany ár kalkuláció | napi árfolyam | arany árfolyam grafikon

A törtarany nem más mint régi megunt, elhasznált vagy tönkrement ékszer. Ez a cikk tartalmaz néhány gondolat a felvásárlás folyamatáról és arról, hogy a szélhámosok miképpen próbálják meg a kereskedőket megkárosítani. Az ékszer arany tartalmának megbecslése a felvásásárlást végző kereskedő feladata, azonban ez sokszor nem egyszerű.

Törtarany ára

törtarany
Használt ékszer
törtarany ára a világpiaci árfolyamokkal együtt mozog. A törtarany értékét a benne található aranytartalom és a rajta található szennyeződés határozza meg. Az ékszer súlyából levonásra kerülnek a szennyeződések. Ilyenek nagyobb szennyeződésnek számít például egy nagyobb kő. A piszkok eltávolítását követően  savakkal próbát végeznek, hogy megállapítható legyen a finomság.

Törtarany felvásárlás körüli csalások

A felvásárlás komoly odafigyelést igénylő feladat, mivel nagy számban fordulnak elő szélhámosok. Az arannyal trükközők különböző technikákkal drága nemesfémnek kívánják eladni az ólmot vagy fémhuzalt. Ezeket a nyilvánvalóan nem nemesfém tárgyakat nagy gonddal az ékszer belsejébe rejtik. Például az üreges láncokba be forrasztják, vagy kitöltik az ékszer belsejét. A hamisítás egy másik változata, amikor vékony arany réteget visznek fel egy fémre. A vékony aurum réteg a savazás során nem fog reakcióba lépni a vegyülettel, így a felvásárló okkal hihetné, hogy az egész ékszer ebből valódi. Ezért a savazás során megreszelik az ékszert. Minél nagyobb egy eladásra váró ékszer annál , elővigyázatosabb a felvásárló. Ha kell akkor mélyebb reszelést végez vagy elvágja az ékszert. Így meggyőződhet arról, hogy a tárgy belseje ugyan az-e mint a külseje. Szerencsére némi gyakorlat után a felvásárlást végző már messziről észre veszi a hamis fémjelet, vagy a több darabból össze toldott hamis ékszert.

Arany árfolyam és a törtarany

Az arany árfolyam ma már rendkívül gyorsan változik. Pár óra alatt több száz forintot képes emelkedni vagy zuhanni egy gramm nemesfém ára. Az ékszer várható eladási árát így csak becsülni lehet. Pontosan csak a felvásárlás pillanatában derül ki. Érdemes tájékozódni az eladás előtt az aktuális világpiaci árfolyamok felől és arról, hogy akinél eladni készülünk a törtaranyat, az mennyi fogyatékkal számol. A fogyaték fedezi azokat a veszteségeket amik az olvasztás során keletkeznek. Veszteség a kövek, piszkok és a tévesen megbecsült finomság mérték is.

Jogi nyilatkozat: Az adatok és információk pontossága és teljessége nem garantált így azok csak jezés értékűnek tekinthetőek. Kizárólag információs célt szolgálnak az oldalra felkerülő tartalmak és nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Nem javasolt az oldalon található információkra alapozott üzleti/kereskedelmi illetve kockázatkezelési döntéseket hozni. Az oldal üzemeltetője kizárja mindennemű felelősségét az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért. [ További információt az árfolyam adatokról, felvásárlási ár kalkulációról és az adatok újraközléséről ]

arany ára ezüst árfolyam napi árfolyamok arany árfolyam alakulása Ft/g világpiaci árak nemesfém árfolyamok kalkulált törtarany árak arany árfolyam előrejelzés 2024 árfolyam számítások arany árfolyam grafikon 2023