arany árfolyam | ezüst világpiaci ára | törtarany ár kalkuláció | napi árfolyam | arany árfolyam grafikon

Arany

arany rög
Az arany a periódusos rendszer 79. eleme. Szilárd halmazállapotú, jellegzetesen sárga nemesfém. Rendkívül sűrű anyag: 19,3 g/cm³. A finomságát karátban fejezik ki. A színtiszta anyag 24 karátos, míg az 58,333%-os 14 karátnak felel meg (azaz 1 karát = 4,167%).

A pénzrendszer kezdete óta fizetőeszközként használták és a napjainkban is a világkereskedelem fontos része, résztvevője. Árát a kereslet-kínálat határozza meg. Így a piaci szabályok alapján változik az akutális árfolyama.

Színe ötvöző anyagok nélkül vöröses sárga. Palládiummal vagy nikkellel ötvözve kapjuk a könnyű fehér aranyat. Platinával ötvözve nehéz fehér aranyat kapunk. Az ékszerekhez jellemzően 14 karátos anyagot használnak, mivel ennek ellenálló képessége már megfelelő a savak és lúgokkal szemben.


Arany forrása

Mint nyersanyag áll rendelkezésre a természetben és nagy mennyiségben megtalálható mint "hulladék" a kidobott elektronikai termékekben és a nemesfémiparban. Egyik forrásból sem juthatunk közvetlenül tiszta aranyhoz. A szennyezettség mértéke a kitermelt nyersanyag illetve ipari hulladék ezüst és egyéb fém tatalmától függ.

Érdekesség: Magyarországon az ötvözés során 60-70% ezüstöt használnak, míg az EU-ban ennél jóval kevesebb, 10% ezüstöt használnak, ezért a magyarországi ékszeripari hulladékok ezüsttartalma különösen magasnak számítanak. Ahol az ezüstöt pl. horgannyal váltják ki, ott az előállított ékszert még galvanizálni vagy aranyozni kell, ahhoz, hogy szép, eladható színe legyen.

Mesterségessen rendkívűl költséges ellőállítani. Elemátalakítással azonban talliumból (ritkafém, az alumíniumok csoportjába tartozik) lehetséges.

Arany finomítása

arany finomítás
olvadáspont: 1064Cº
A finomításhoz különböző eljárásokat alkalmaznak. A finomítás eredményeképpen nagyobb aranytartalmú fémet kapunk.
Arany finomítása olvasztással
A fémet 1000 – 1200 Cº-ra hevítik. Ezek a hőfokon a szerves és éghető anyagok kiégnek. 1064 Celsius fok felett az arany folyékony halmazállapotú lesz (ezüst olvadáspontja 962°C, a vasé 1535°C, a platina pedig 1768,3°C-on válik folyékonnyá), így az olvadékot tömb formába öntik. Hozzávetőleg 900 ‰-es finomságot kapunk végeredményként. Ahhoz, hogy ennél magasabb finomsági fokú ötvözetet kapjunk tovább finomításra (azaz Rafinálásra) van szükség. További finomításnak az eredménye lehet a négy 9-es, azaz a 999,9‰-es ötvözet. A befektetési arany tömbök finomsági fokának eléréséhez a salétromsavas kvartálás és a királyvizes szétválasztás a legalkalmazottabb eljárás Magyarországon.

Arany rafinálás

Salétromsavas kvartálás (negyedelés):
Salétromsav alkalmazásával az arany kivételével szinte minden feloldódik, így az újraolvasztást követően 998‰-es tisztaságot kapunk. A 999,9 ‰ eléréséhez a galvanizálást használják.
Királyvizes szétválasztás:
Sósav és salétromsav keveréke a királyvíz, mely sokkal agresszívabb mint a salétromsav magában. A királyvíz feloldja az aranyat is. A redukálási folyamat során csapatják ki a hulladékból a nemesfémet. Így nagyon nagy tisztaságú anyagot kapunk.
Galvanizálás:
Cianidos oldatban elektrolízissel választják szét az arany részecskéket a hulladéktól. 999.9‰-es tisztaságú nemesfém állítható elő ezzel az eljárással.

Jogi nyilatkozat: Az adatok és információk pontossága és teljessége nem garantált így azok csak jezés értékűnek tekinthetőek. Kizárólag információs célt szolgálnak az oldalra felkerülő tartalmak és nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Nem javasolt az oldalon található információkra alapozott üzleti/kereskedelmi illetve kockázatkezelési döntéseket hozni. Az oldal üzemeltetője kizárja mindennemű felelősségét az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért. [ További információt az árfolyam adatokról, felvásárlási ár kalkulációról és az adatok újraközléséről ]

arany ára ezüst árfolyam napi árfolyamok arany árfolyam alakulása Ft/g világpiaci árak nemesfém árfolyamok kalkulált törtarany árak arany árfolyam előrejelzés 2025 árfolyam számítások arany árfolyam grafikon 2024