Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – (Stockportal, 2015.03.25)

A CHF rallyzik az IMF ajánlásai ellenére A CHF volt a tegnapi nap nagy nyertese, de nem volt olyan hír, amely fellendíthette volna a devizát. Az EUR/CHF pár az 1,05-1,08-as kereskedési tartomány alá csökkent, amelyben február közepe óta volt.

 

  • Úgy tűnik, hogy az 1,10 a limit Az EUR/USD pár ismét emelkedett, ezzel zavarba ejtve azokat, akik a paritás napokon belüli elérésére számítottak. Ám úgy tűnik, hogy az 1,10 a pár új felső limitje. Ott rövid időre áttörte a szintet március 19-én, majd tegnap többször, de úgy tűnik, hogy képtelen ezen szint felett maradni. Az euró tegnapi csúcsát azután érte el, miután az USA-beli fogyasztói árindex adat valamelyest kedvezőbb lett a vártnál, aminek pozitívan kellene hatnia az amerikai dollárra: a teljes adat (éppen most) lépett ki a deflációból, és a mag adat havi szinten kb. +0,2%-os gyorsulást jelzett. Ezenkívül az USA-beli új lakások értékesítése a vártnál kedvezőbb lett, a Markit PMI-index pedig pozitív meglepetést tartogatott. A mutatószámot kevésbé alaposan figyelik, mint az USA-beli ISM indexet, de jelezte, hogy az USA gyártása az erősödő dollár ellenére jól teljesít: az új rendelések állománya a foglalkoztatáshoz hasonlóan emelkedett. Mindazonáltal a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások továbbra is csökkentek. Számomra úgy tűnik, hogy a további, vártnál kedvezőbb adatok valószínűleg megváltoztatják a Fed-del szembeni hozzáállást, és kezdik támogatni a dollárt.

Az arany elérte az 1195-ös szintet

  • Az arany kedden valamelyest emelkedett, de ellenállásszintre talált az 1195-ös (R1) szinten, a 200 periódusú mozgóátlag közelében, majd visszatért. Azóta a nemesfém továbbra is a január 22-i csúcstól eredő csökkenő trendvonal felett van, és szerintem a rövid távú kilátás mérsékelten pozitív marad. Mindazonáltal a momentum mutatószámok jelzik, hogy a rövid távú növekvő trend lassul. Az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szint közelében és most lefelé mutat, miközben az MACD a csúcsra került és lefelé áttért jelző vonalán. Ezen momentum jelzések alapján az a tény miatt, hogy az ár ellenállásszintre talált a 200 periódusú mozgóátlagon, valamint közel van az 1200-as (R2) kerek szint, ma semlegesre változtatom álláspontomat. Inkább várnék az egyértelmű jelzésekre az emelkedés végéről vagy folytatódásáról. Hosszabb távon, az 1307-es csúcs óta az ár struktúrája alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz, és továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint valószínűsége, ha a nemesfém a közeljövőben emelkedni fog. Ezért az 1140-es szintről való helyreállást (legalábbis egyelőre) korrekciós mozgásnak tekinteném.
  • Támaszszint: 1185 (S1), 1175 (S2), 1165 (S3)
  • Ellenállásszint: 1195 (R1), 1200 (R2), 1210 (R3)

  • Az USD visszatérése fundamentálisan megalapozott Be kell vallanom, hogy alapos okai vannak annak, amiért a dollár visszatért a közelmúltbeli csúcsáról. Az EUR/USD pár közelmúltbeli minimum szintje március 16-án hétfőn, a kora reggeli órákban volt. Azóta a 2016 végén lejáró Fed Alapok kontraktusának származtatott hozama 1,37%-ról 1,13%-ra csökkent (a közelmúltbeli csúcs 1,46% volt), leszámítva egy várt kamatlábemelést, és az USA-beli Treasury és a német Bund kötvény közötti különbség jelentősen emelkedett, többnyire a csökkenő USA-beli kamatlábaknak köszönhetően: 89 bázispontról 78 bázispontra két év alatt (ma reggel 80 bázispontra bővült), valamint 186 bázispontról 164 bázispontra az utóbbi 10 évben (ma változatlan). Ezért az USA-beli kamatlábakkal kapcsolatos várakozások és a kamatlábak jelentősen csökkentek, mivel a piac várakozásai valamelyest csökkentek a Fed megszorításával kapcsolatosan. Mindazonáltal továbbra is feltételezem, hogy az USA Európával szembeni kamatláb-előnye idővel kezd befektetőket csalogatni. A mennyiségi könnyítés előrehaladásával az eurózóna kamatlábai csak csökkenni fognak, miközben az USA-beli kamatlábak emelkedni látszanak, mivel az USA-beli infláció emelkedik. A PriceStats (egy cég, amely árakat gyűjt az internetről a napi inflációs becslések készítéséhez) jelentős emelkedést mutatott ki az USA-beli inflációban a közelmúltban. Ha ez folytatódik, az USA-beli infláció várhatóan fellendíti a dollárt.
  • A CHF rallyzik az IMF ajánlásai ellenére A CHF volt a tegnapi nap nagy nyertese, de nem volt olyan hír, amely fellendíthette volna a devizát. Az EUR/CHF pár az 1,05-1,08-as kereskedési tartomány alá csökkent, amelyben február közepe óta volt. Úgy tűnik, hogy a piaci résztvevők kezdik úgy vélni, hogy mivel a 3 havi CHF LIBOR már -0,80%, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kevés térrel rendelkezik a kamatlábak további csökkentésére; ezt a közelmúltban megerősítette Kevin Fletcher, az IMF svájci képviselője. „Nehéz megmondanunk, hol van a (svájci kamatlábak) tényleges alsó határa – a jelenlegi keretrendszerben valószínűleg ahhoz közel van” – mondta. A svájci kötvényhozamok 10 évre előrevetítve negatívak, és az országnak nincs olyan sok államkötvénnyel kapcsolatos kintlévősége – csupán 96,6 milliárd CHF, amelynek negyede 2016 végén jár le (külföldi tartaléka 585,5 milliárd CHF). Ezért az IMF a svájci gazdaságról szóló éves felülvizsgálatában azt javasolta, hogy az országnak idegen devizára szóló mennyiségi könnyítést kellene bevezetnie idegen devizára szóló eszközök vásárlásával. Az SNB Kormányzótanácsnak egyik tagja hétfőn elmondta, hogy az SNB fontolgatta ezt a javaslatot, bár szerintem ez nem annyira különbözik a korábbi intézkedéseiktől – úgy, hogy bejelentik a megvásárolandó mennyiséget és hagyják, hogy a piac határozza meg az árat, ahelyett, hogy bejelentenék az árat, majd a piac határozhatná meg a mennyiséget. A látra szóló betétek adata jelzi, hogy az SNB nem igazán avatkozik be a piacon, azon ígérete ellenére, hogy szükség esetén azt megtenné. Ez esetleg jelzi, hogy elfogadják az EUR/CHF pár piaci becslésnél alacsonyabb tartományát. A piac várhatóan folytatja az EUR/CHF pár lefelé történő tesztelését, ami a mai helyzetben valószínűleg azt jelenti, hogy az USD/CHF párt is lefelé teszteli.

Teljes cikk olvasásához: tovább a stockportal oldalára